Genel

Batlama girişine Modern Dönel Kavşak

 

13.01.2023

Giresun Valisi Enver Ünlü’nün takip ve talimatlarıyla; Giresun-Çaldağ-İnişdibi (DOKAP) Yolu Giresun Şehir Merkezi (Batlama Mevki) ayrımına yapılan Modern Dönel Kavşak’ta yol şerit ve işaretleme çalışmaları tamamlanarak kavşak trafiğe açıldı.

Vali Ünlü, 20 Ağustos 2020 tarihinde Giresun ilinde meydana gelen sel felaketi sonrası hasar gören ulaşım ve altyapı çalışmalarını bizzat yerinde takip etmeye devam ediyor.

Tespit ettiği eksikliklerin ve ihtiyaç duyulan ilave imalatların yeniden projelendirilerek Giresunluların güvenli ve konforlu ulaşım sağlaması için çalışmaları sıkı takip altına alan Vali Enver Ünlü’nün bizzat takip ettiği Giresun-Çaldağ-İnişdibi (DOKAP) Yolu ile Giresun Şehir Merkez Teyyaredüzü Mahallesindeki şehir içi karayolu bağlantısına yapılan Modern Dönel Kavşak ulaşıma açıldı.

Modern Dönel Kavşak; trafik akımı merkezi bir ada etrafında yönlendirilerek, ada etrafındaki hangi araçların ilk   geçiş hakkına sahip olduğunun işaretlerle belirlendiği kavşak tipidir.

Işıklı sinyalizasyonun olmayacağı Modern Dönel Kavşaklar sayesinde gereksiz durma ve gecikmeler azaltılarak, yakıt tüketiminin ve hava kirliliğinin azaltılması hedeflenmektedir.

Gereksiz beklemenin olmayacağı Modern Dönel Kavşaklar sayesinde ölümlü ve yaralanmalı kazalarında azaltılması amaçlanmaktadır.

Güvenli sürüş için Modern Dönel Kavşağa yaklaşırken yavaşlamak, kavşağa giriş yaparken ve kavşağı terk ederken yayalara yol verilmesi gerekmektedir.

Kavşağa girmeden bekleyip, trafik akışında yeterli bir boşluk bulunduğunda kavşağa giriş yapılması gerekiyor.

Kavşak içerisindeki bisikletliler dahil tüm araçlara yol verilmeli ve kavşak içinde durulmamalıdır.

Geniş ve uzun araçların kavşak yaklaşımında, kavşak içerisinde ve çıkışında birden fazla şeridi ve apronu kullanmaları gerekebilir. Kavşak içerisinde bu tür araçların manevra alanına girmemeli ve geçmeye çalışılmamalıdır. Kavşaktan çıkış yaparken ise mutlaka sağ sinyal lambası kullanılmalıdır.

Çıkışın kaçırılması durumunda ise merkez ada etrafında tekrar dönerek çıkışa gelince kavşağın terk edilmesi gerekmektedir.

Kavşaklarda, Cankurtaran, İtfaiye vb. gibi geçiş üstünlüğüne sahip araçlarla karşılaşıldığında;  Kavşak alanına girilmediyse sağa yaklaşarak geçiş üstünlüğüne sahip araçların geçmesi için yol verilmelidir. Kavşak içerisinde ise geçiş üstünlüğüne sahip araçların geçmesine imkan sağlamak için aracı durdurmadan, önceden planlandığı şekilde kavşağın terk edilmesi ve sonrasında sağa yaklaşarak geçiş üstünlüğüne sahip aracın geçmesi için yol verilmelidir.

Yayaların ise kavşak giriş ve çıkışlarında yer alan yaya geçitlerini kullanmaları, kavşağın ortasından ve araçlar durmadan karşıya geçmemeleri gerekmektedir. Geçiş yaparken yolun karşısına ulaşana kadar dikkatli olunmalıdır. Kavşak giriş ve çıkışlarında birden fazla şerit varsa, diğer şeritteki sürücünün de kendilerini gördüğünden emin olmalılardır.

MODERN DÖNEL KAVŞAKLARIN TEMEL İŞLEYİŞİ

İlk Sağdan çıkacaksanız; Kavşağa yaklaşırken sağ şeride geçiniz. Hızınızı azaltınız. Sağ şeritten kavşağa giriniz. Planladığınız çıkışa yaklaşırken sağa sinyal veriniz.  Kavşağı sağ şeritten terk ediniz.

Sonraki Çıkışları Kullanacaksanız; Hızınızı azaltınız. Merkez adaya yakın şeritten kavşağa giriniz. Ada etrafında dönerken gereksiz şerit değiştirmeyiniz. Planladığınız çıkışa yaklaşırken sağa sinyal veriniz. Sağa yaklaşarak kavşaktan çıkınız.

HATIRLATMA

Kavşağa yaklaşırken yavaşlayınız.

Doğru şeride giriniz.

Kavşağa girerken   ve    çıkarken yaya geçitlerinde yayalara yol veriniz.

Kavşak içerisindeki araçlara geçiş önceliği veriniz.

Geniş ve uzun araçlara manevra yapabilmeleri için ekstra alan sağlayınız.

Kavşak içerisinde diğer araçları geçmekten kaçınınız.

Kavşaktan çıkarken sinyal veriniz.

Bu tür kavşaklarda, modern dönel kavşakların aksine, tali yoldan gelen araçlar durmak ve ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır.

http://www.giresun.gov.tr/batlama-yoluna-modern-donel-kavsak-yapildi

t

Paylaş

Leave a Reply